Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 004.932.4
Косаревич Р.Я., Русин Б.П., Корній В.В., Керод Т.І.

СЕГМЕНТАЦІЯ ЗОБРАЖЕНЬ НА ОСНОВІ ОЦІНЮВАННЯ ТЕНДЕНЦІЇ ДО ФОРМУВАННЯ
КЛАСТЕРІВ ЕЛЕМЕНТАМИ ЗОБРАЖЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ХАРАКТЕРИСТИК ТОЧКОВОГО ПОЛЯ

Анотація. Запропоновано новий підхід до сегментації зображень, оснований на моделюванні просторового розподілу точок у площині зображення та їх здатності ідентифікувати кластери. Метод вимагає поділ зображення на фрагменти. На підставі виявлення піків гістограми для кожного фрагмента формується послідовність домінуючих яскравостей. Для кожної яскравості формуються точкові поля і перевіряється наявність кластерів за допомогою характеристик другого порядку точкових полів. Об’єднання усіх яскравостей, для яких точкові поля формують кластери, утворює об’єкт сегментації. Наведено результати сегментації низки зображень у порівнянні з такими методами, як вибір порогу та нарощування початкових областей.

Ключові слова: сегментація зображень, кластеризація, точекове поле, просторовий розподіл, локальний екстремум.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Косаревич Ростислав Ярославович,
кандидат техн. наук, старший научный сотрудник Физико-механического института им. Г.В. Карпенко НАН Украины, Львов, e-mail: kosarevych@ipm.lviv.ua.

Русын Богдан Павлович,
доктор техн. наук, профессор, заведующий отделом Физико-механического института им. Г.В. Карпенко НАН Украины, Львов, e-mail: rusyn@ipm.lviv.ua.

Корний Валентина Васильевна,
кандидат техн. наук, старший научный сотрудник Физико-механического института им. Г.В. Карпенко НАН Украины, Львов, e-mail: valia@ipm.lviv.ua.

Керод Тарас Игоревич,
аспирант Физико-механического института им. Г.В. Карпенко НАН Украины, Львов.

© 2016 Kibernetika.org. All rights reserved.