Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 004.22+004.93'11
Д.А. Рачковський

ОСНОВАНІ НА ВІДСТАНЯХ ІНДЕКСНІ СТРУКТУРИ ДЛЯ ШВИДКОГО
ПОШУКУ ЗА СХОЖІСТЮ

Анотація. Розглянуто клас таких індексних структур для швидкого пошуку за схожістю, при конструюванні та застосуванні яких використовують тільки інформацію про значення або ранг деяких відстаней/схожостей між об’єктами. Обговорено пошук як за метричними відстанями (для яких виконується нерівність трикутника та інші метричні аксіоми), так і за неметричними. Наведено структури, які повертають об’єкти бази, що є точною відповіддю на запит, а також структури для наближеного пошуку за схожістю (вони не гарантують точності, але зазвичай повертають близькі до точних результати та працюють швидше структур для точного пошуку). Викладено загальні принципи конструювання і застосування деяких індексних структур, а також розглянуто ідеї, на яких базуються конкретні алгоритми (відомі та запропоновані останнім часом).

Ключові слова: пошук за схожістю, пошук найближчих сусідів, індексні структури, індексування на основі відстаней, метрична відстань, неметрична відстань, метричне дерево, граф сусідства, метод гілок і меж.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Рачковский Дмитрий Андреевич,
доктор техн. наук, ведущий научный сотрудник Международного научно-учебного центра информационных технологий и систем НАН Украины и МОН Украины, Киев,
e-mail: dar@infrm.kiev.ua.

© 2017 Kibernetika.org. All rights reserved.