Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 519.854
І.В. Сергієнко, В.П. Шило

ТЕХНОЛОГІЯ ЯДРА ДЛЯ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ДИСКРЕТНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ

Анотація. Запропоновано нову технологію для розв’язання задач дискретної оптимізації, яка формує «ядро» розв’язку, що дозволяє ефективно випадково збурювати цей розв’язок у схемах ітерування. Проведено порівняльне дослідження двох версій нового алгоритму розв’язання квадратичної задачі про призначення (з технологією виділення ядра і без неї) з сучасними алгоритмами. Воно показало перспективність використання цієї технології як за швидкодією, так і за можливістю отримання кращих розв’язків. Технологію ядра легко інкорпорувати в наявні алгоритми.

Ключові слова: технологія ядра, квадратична задача про призначення QAP, задача про максимальний зважений розріз графа WMaxCut, квадратична задача булевого програмування UBQP, задача про комівояжера TSP, задача складання розкладів JSP, обчислювальний експеримент, порівняльне дослідження алгоритмів.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Сергиенко Иван Васильевич,
академик НАН Украины, профессор, директор Института кибернетики им. В.М. Глушкова НАН Украины, Киев, e-mail: aik@public.icyb.kiev.ua.

Шило Владимир Петрович,
доктор физ.-мат. наук, профессор, ведущий научный сотрудник Института кибернетики им. В.М. Глушкова НАН Украины, Киев, e-mail: v.shylo@gmail.com.

© 2017 Kibernetika.org. All rights reserved.