Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 681.513.6
С.В. Павлова, М.М. Комар

ІНВАРІАНТНЕ КЕРУВАННЯ ПОВІТРЯНИМ СУДНОМ
В УМОВАХ ВІТРОВИХ ЗБУРЕНЬ

Анотація. Розроблено метод компенсації наслідків впливу зовнішніх збурень, які виникають під час польоту. Здійснено його комп’ютерне моделювання. Розглянуто підхід, в основу якого покладено методи теорії абсолютної нелінійної інваріантності. Наведено результати комп’ютерного моделювання розробленого методу компенсації впливу турбулентної атмосфери на політ літака для його порівняння за ефективністю з наявним методом компенсації впливу турбулентної атмосфери. Застосування концепції керування рухом літального апарата на засадах теорії абсолютної нелінійної інваріантності у проектуванні систем автоматичного керування дає змогу реалізувати ефективний метод інваріантного керування польотом в умовах невизначеностей та зовнішніх збурень. Запропонований метод має переваги порівняно з наявними методами та забезпечує комфорт пасажирів і безпеку польотів.

Ключові слова: збурення, компенсація, керування, літак, інваріантність.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Павлова Світлана Вадимівна,
доктор техн. наук, доцент, провідний науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій і систем НАН України і МОН України, Київ,
e-mail: psv@nau.edu.ua.

Комар Микола Миколайович,
науковий співробітник Міжнародного науково-навчального центру інформаційних технологій і систем НАН України і МОН України, Київ, e-mail: nickkomar08@gmail.com.

© 2018 Kibernetika.org. All rights reserved.