Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 519.61
Є.Ф. Галба, І.В. Сергієнко

МЕТОДИ ОБЧИСЛЕННЯ ЗВАЖЕНИХ ПСЕВДООБЕРНЕНИХ МАТРИЦЬ
І ЗВАЖЕНИХ НОРМАЛЬНИХ ПСЕВДОРОЗВ’ЯЗКІВ З ВИРОДЖЕНИМИ ВАГАМИ

Анотація. Стаття присвячена огляду робіт, в яких побудовано і досліджено прямі та ітераційні методи обчислення зважених псевдообернених матриць і зважених нормальних псевдорозв’язків з виродженими вагами. Розглянуті методи побудовано головним чином на основі статей авторів, присвячених розвитку теорії зваженої псевдоінверсії в напрямку дослідження властивостей зважених псевдообернених матриць і зважених нормальних псевдорозв’язків з виродженими вагами. Використано одержані та досліджені авторами розклади зважених псевдообернених матриць в матричні степеневі ряди і добутки, граничнi представлення цих матриць, визначення розкладу зважених псевдообернених матриць на основі зважених сингулярних розкладів матриць з виродженими вагами.

Ключові слова: зважені псевдообернені матриці з виродженими вагами, зважені нормальні псевдорозв’язки з виродженими вагами, ітераційні методи, регуляризовані задачі.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Галба Евгений Федорович,
доктор физ.-мат. наук, старший научный сотрудник Института кибернетики им. В.М. Глушкова НАН Украины, Киев, e-mail: e.f.galba@ukr.net.

Сергиенко Иван Васильевич,
академик НАН Украины, директор Института кибернетики им. В.М. Глушкова НАН Украины, Киев,
e-mail: aik@publik.icub.kiev.ua.

© 2018 Kibernetika.org. All rights reserved.