Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 519.24
Д. Королюк, В.С. Королюк, Н. Розато

РІВНОВАЖНІ ПРОЦЕСИ У БІОМЕДИЧНОМУ АНАЛІЗІ ДАНИХ: МОДЕЛЬ РАЙТА–ФІШЕРА

Анотація. Біологічний процес кооперативної взаємодії з рівноважним станом описано як модель бінарних статистичних експериментів з нормалізацією Райта–Фішера, що встановлює концентрацію певної ознаки. Така математична модель, як передбачається, має властивість наполегливої регресії, яка означає, що всі поточні елементарні переходи залежать від середньої концентрації зазначеної ознаки в попередньому стані. Рівноважний стан моделі виражено в термінах функції регресії у вигляді кубічної параболи з трьома дійсними коренями. Побудовано стохастичну апроксимацію моделі процесом авторегресії з нормальними збуреннями. Такий підхід розроблено для конструктивного математичного опису динамічної концентрації для планування експерименту, оцінки параметрів і перевірки гіпотез механізму дії.

Ключові слова: бінарний статистичний експеримент, наполеглива регресія, нормалізація Райта–Фішера, рівноважний стан, нормальна авторегресія.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Королюк Дмитрий Владимирович,
кандидат физ.-мат. наук, старший научный сотрудник Института телекоммуникаций и глобального Информационного пространства НАН Украины, Киев,
e-mail: dimitri.koroliouk@ukr.net.

Королюк Владимир Семенович,
академик НАН Украины, профессор Института математики НАН Украины, Киев,
e-mail: vskorol@yahoo.com.

Rosato Nicola,
“Tor Vergata” University of Rome, and Nast (Center for Nanoscience) Rome, Italy,
e-mail: nicola.rosato@uniroma2.it.

© 2017 Kibernetika.org. All rights reserved.