Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Зміст
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 517.91: 518.1
Я.О. Ромм

КОМП’ЮТЕРНО-ОРІЄНТОВАНИЙ АНАЛІЗ СТІЙКОСТІ НА ОСНОВІ РЕКУРЕНТНИХ
ПЕРЕТВОРЕНЬ РІЗНИЦЕВИХ РОЗВ’ЯЗКIВ ЗВИЧАЙНИХ ДИФЕРЕНЦІАЛЬНИХ РІВНЯНЬ

Анотація. Представлено ознаки стійкості за Ляпуновим розв’язкiв систем звичайних диференціальних рівнянь в рiзницевiй, адитивнiй і інтегральнiй формах, які містять необхідні і достатні умови, при цьому не перетворюють функцій правої частини системи. Загалом ознаки орієнтовані на комп’ютерну реалізацію, деякі з них на аналітичне дослідження. На основі порівняння пiдiнтегральних функцій стійкість окремих систем нелінійних рівнянь аналізується без апріорних розв’язань. Програмно реалізовані ознаки описано для систем загального виду, наведенo приклади, результати програмних і чисельних експериментів.

Ключові слова: аналіз стійкості за Ляпуновим, наближений розв’язок звичайних дифференціальних рівнянь, рекурентні перетворення рiзницевих розв’язків, чисельне моделювання стійкості, ознаки стійкості лінійних і нелінійних систем, комп’ютерный аналіз стійкості.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Ромм Яков Евсеевич,
доктор техн. наук, профессор, заведующий кафедрой ФГБОУ ВПО «Таганрогский государственный педагогический институт им. А.П. Чехова», Россия, e-mail: romm@list.ru.
© 2015 Kibernetika.org. All rights reserved.