Cybernetics And Systems Analysis logo
Інформація редакції Аннотації статей Автори Архів
Кібернетика і Системний Аналіз
Міжнародний Науково-Теоретичний Журнал
УДК 620.179.1.001.5
О.М. Трофимчук, Ю.І. Калюх, В.А. Дунін, Я.О. Берчун

ПРО МОЖЛИВІСТЬ БАГАТОХВИЛЬОВОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ДЕФЕКТІВ У ПАЛЯХ

Анотація. Обґрунтовано потребу в побудові узагальненої моделі палі, яка б забезпечила отримання більш правдоподібних сигналограм хвильових процесів у залізобетонних палях. Використання сучасних моделей не дає змоги діагностувати дефекти в палях з достатньою точністю. Розроблено декілька хвильових моделей сигналограм, що базуються на методі скінченних різниць та враховують різні види коливальних процесів у залізобетонних палях у ґрунті. Моделі здатні описати різні типи та місця розташування дефектів по довжині палі, врахувати ґрунтові умови будівельного майданчика тощо. Вони дають змогу імітувати на сигналограмах відлуння від дефектів із заданим кроком. Тепер можна не лише визначати довжину палі та місцезнаходження дефектів, але й здійснювати ідентифікацію дефектів малих розмірів (менше 30 % від площі поперечного перерізу палі). В одновимірному випадку отримані моделі збігаються з уже відомими, а у тривимірному — є їхнім узагальненням.

Ключові слова: ідентифікація, дефекти, паля, відбиті хвилі, чисельне моделювання.



ПОВНИЙ ТЕКСТ

Трофимчук Олександр Миколайович,
чл.-кор. НАН України, доктор техн. наук, професор, директор Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, Київ, e-mail: itelua@kv.ukrtel.net.

Калюх Юрій Іванович,
доктор техн. наук, професор, заступник завідуючого відділу Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, Київ, e-mail: kalyukh2002@gmail.com.

Дунін Володимир Андрійович,
науковий співробітник Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, Київ,
e-mail: kalyukh2002@gmail.com.

Берчун Ярослав Олександрович,
аспірант Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, Київ,
e-mail: berchun93@gmail.com.

© 2018 Kibernetika.org. All rights reserved.